Vánoční fitness cukroví plné proteinů, bez cukru a zbytečné mouky

Vánoce jsou za dveřmi a v jednotlivých domácnostech to už voní vánočním cukrovím, vaječným koňakem a dalšími dobrotami, které hrozí přibíráním a nezdravým, až nekontrolovaným příjmem kalorií. A to v tréninku není úplně to, co bychom si chtěli dovolit - celý rok počítáme každý gram tuku či kalorií, a teď je všude tolik lákadel.

autor-zuzanazemanova-40X40    Zuzana Zemanová
 
freepik__candid-image-photography-natural-textures-highly-r__72742

Podívali jsme se na vánoční pečení podrobněji a přinášíme jednoduché tipy, jak udělat vánoční cukroví zdravější nebo snad i méně kalorické. Letošní Vánoce budou v duchu fitness a do gymu se budeme v průběhu svátků nebo od nového roku více než těšit.

Jednoduché tipy, jak vykouzlit zdravější vánoční cukroví a nepřijít o žádnou chuť

freepik__candid-image-photography-natural-textures-highly-r__72743

  • Mouka není jen jedna - místo běžné bílé mouky vyzkoušejte špaldovou, celozrnnou, mandlovou či kokosovou mouku. Často tyto suroviny najdete v obchodech se zdravou výživou nebo ve speciálním "fitness" sekcích v supermarketech. Stojí sice o pár korun více než běžná pšeničná mouka, přinesou vašemu pečení více chuti i dalších vitamínů nebo vlákniny.
  • Vláknina i pár křupnutí -  Do některých receptů lze bez větších komplikací přidat například ovesné vločky. Dalšími variantami mohou být amarantové, žitné, pšeničné, kukuřičné... Najdete je na trhu i v různé velikosti či stupni mletí, na jejich křupavou strukturu nedáme dopustit.
  • Cukr - nahradit cukr je v některých receptech velice jednoduché, prostě ho vynechat. A když to nejde, mrkněte na obsah kokosu, sušeného ovoce, medu, a tím sladkou chuť dodáte přírodními zdroji. Když už sladká chuť v receptu chybí, můžete vyzkoušet některé ze sladidel, steviol, erythritol, nebo třeba fitness kávové sladidlo…
  • Superpotraviny v každém receptu - ať už jde o ořechy (kešu, mandle), karob, ovesné vločky, sušené ovoce (góji, chia, borůvky...), najdete je skoro v každém "zdravějším" vánočním receptu... proteinové ořechové koule obalené v kokosu nebo v organickém kakau jsou tou správnou volbou.
  • Ořechové máslo - ano, to je náš tajný tip. Místo máslového krému v košíčku volíme arašídový krém plný proteinů. Pak stačí jeden kousek cukroví, který dokonale ovládne naše chuťové pohárky a na další hřešení si klidně počkáme až na štědrovečerní večeři.
  • Koření - vanilka, skořice, perníkové koření, badyán, citronová kůra - přírodní koření, tresti, kůra z organických citrusů, nebo jen špetka čerstvého muškátového oříšku může přidat i těm nejvádnějším fitness receptům tu správnou chuť. A co taková rumová tresť v kokosových koulích nebo naložených švestkách.

Fitness recepty na poslední chvíli, pečené i nepečené

freepik__candid-image-photography-natural-textures-highly-r__72742

Ořechové raw kuličky plné proteinu

čas přípravy:

30 min / 36 ks kuliček a 10-12g/ks

Ingredience:

  • 100 g vlašských ořechů
  • 40 g loupaných mandlí
  • 60 g sušených datlí
  • 4 lžíce vanilkového proteinu
  • 6 polévkových lžic strouhaného kokosu
  • 4 lžíce kakaa
  • vanilkové aroma

Postup:

  1. Datle namočte do horké vody asi na 15 minut, stejně tak mandle, z kterých během několika minut snadno sundáte vrchní slupky. Vlašské ořechy nasekejte na jemno. Vanilkový protein lze rozpustit v několika lžících vody.
  2. Do mixéru nebo blenderu postupně přidejte datle s proteinem, cca 3 lžícemi kokosu a 2 lžícemi kakaa. A vytvořte hmotu, poté přidejte vlašské ořechy, několik kapek vanilkového aroma nebo v případě potřeby trochu kokosového oleje, pokud je hmota málo lepkavá.
  3. Pomocí kávové lžičky odebírejte části těsta, z kterého hned tvarujte kuličky, obalujte ve zbylém kokosu nebo kakaovém prášku.

Náš tip: skvěle chutná i posyp z lyofilizovaných malin nebo nasekaných jemných ořechů.

freepik__candid-image-photography-natural-textures-highly-r__72744

Rychlé mandlové sušenky se himálajskou solí

čas přípravy:

30 min / 15 min příprava, 15 min pečení

Ingredience:

  • 200 g mandlí
  • 150 g ovesných vloček
  • 50 g mandlové mouky
  • 50 ml javorového sirupu nebo jiného sladového sirupu
  • 50 ml kokosového oleje
  • ½ lžičky himálajské soli

Postup:

  1. Do blendru nebo silného mixéru postupně přidáme mandle, sůl, mandlovou mouku a ovesné vločky. Mixujeme a sekáme tak dlouho, dokud ze směsi není hladká moučka.
  2. Do misky k hotové moučce přidáme sirup, dobře zamícháme a přidáme rozehřátý kokosový olej. Vypracujeme hladké těsto, z kterého pomocí prstů nebo lžičky tvoříme malé hrudky a skládáme je na plech s pečicím papírem.
  3. Pečeme v rozehřáté troubě na 180 C po dobu 15 minut, dokud nejsou sušenky na horním okraji lehce zhnědlé. Ještě teplé můžeme posypat trochou kakaa nebo skořice.

freepik__candid-image-photography-natural-textures-highly-r__72745

Proteinové kešu tyčinky s hořkou čokoládou

čas přípravy:

60 min / 15 min příprava/zdobení, 45 min chlazení

Ingredience:

  • 50 g ovesných vloček
  • 50 g mletých kešu ořechů
  • 60 g proteinového prášku (bez příchuti, nebo vyzkoušejte čokoládový)
  • 60 g arašídového másla bez cukru a soli
  • 30 g medu
  • 40 ml vody
  • na ozdobení: kešu ořechy a hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa

Postup:

  1. Do mixéru dáme ovesné vločky, rozemeleme na hladkou moučku, přidáme kešu ořechy, které nasekáme, mohou být i na větší kousky.
  2. Proteinový prášek s trochou vody, medu a arašídového másla smícháme bokem, aby protein nezůstal v hrudkách nebo suchém stavu. Přidáme do mixéru a vytvoříme hladké těsto.
  3. Těsto vytvarujeme do cca 1 cm vysokého obdélníkového plátu, tvořte malé tyčinky, které budou ideální na 1 až dvě kousnutí. Tyčinky postupně ponořte do rozpuštěné čokolády (snadno pomůže horká lázeň), přidejte nahoru kešu oříšek a následně zchlaďte alespoň 40 minut v lednici. Nepohrdnou ani ti, kterým fitness nic neříká:-)

Kokosové cookies s ovesnými vločkami

čas přípravy:

15 minut příprava + 15 minut pečení

Ingredience:

  • 1,5 hrnku nasekaného kokosu
  • 1/4 hrnku slunečnicových semínek; nebo lze nahradit stejným množstvím kokosu
  • 1/2 hrnku proteinu (vanilkový, bez příchuti, kokosový)
  • 1/4 hrnku javorového sirupu nebo jiného sladového sirupu
  • 3 lžičky medu
  • 1 lžička vanilkového aroma

Postup:

  1. Kokos a slunečnicová semínka nasekejte v blendru.
  2. V míse smíchejte nasekanou směs s proteinem, javorovým sirupem, medem, vanilkou a případně trochou vody nebo kokosového oleje, pokud směs není kompaktní.
  3. Předehřejte si troubu na 180C. Lžičkou vytvoříme stejné hrudky, které umístíme na plech s pečícím papírem.
  4. Vidličkou je jednoduše zmáčkneme nebo ozdobíme na plechu.
  5. Pečeme cca 15-20 minut, dokud nejsou na povrchu dohněda.

Doufáme, že Vám naše recepty budou chutnat - nám chutnali moc a moc. Nicméně, pokud letos prostě nestíháte, nemusíte si zoufat - v Passion Nutrition jsme pro vás napekli na celý rok. Tak neváhej a vyzkoušej naše proteinové cookiesky nebo veganské mini tyčinky 🤩A nebo je rovnou pošli někomu pod stromeček 🎄

Další produkty Passion Nutrion najdeš tu

5_protein_cookies

autor-zuzanazemanova-80X80
autor:

Zuzana Zemanová

 

Kam dál?

Thumbnail
Bez stresu a fit: 10 jednoduchých tipů, jak udržet formu o Vánocích
Vánoční svátky jsou často spojovány s přejídáním, alkoholovými večírky a odkládáním tréninku. Jak si ale užít Vánoce bez výčitek a udržet si formu i během tohoto období plného pokušení?

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: